Home/ Info
Edwin Baas
2001 & B4
2001-2005
2006-2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
Thai-kickbox
MMA
CUMAFE
CuraBox Boxing
Martial Kids
Tough Ladies
Omgaan met agressie
Baas@SGR
Informatie
Informashon
Er bestaan verschillende vormen van "kickboksen" en in de wirwar van termen en namen zal ik, Edwin Baas, proberen om enige duidelijkheid te scheppen door kort de grote verschillen aan te geven.

Muay-Thai is de Thaise benaming voor het Thai Boxing. Muay betekent gevecht.
Bij deze uit Thailand afkomstige vechtsport zijn bokstechnieken incl. de (spinning) back fist, traptechnieken met gebruik van voet en scheenbeen, het zgn. clinchen en knie- en elleboogtechnieken toegestaan.
Bij "Full Muay Thai rules" zijn elleboogtechnieken naar het hoofd WEL toegestaan, maar bij "Modified Muay Thai rules" zijn elleboogtechnieken naar het hoofd NIET toegestaan.
Op Curaçao gebruiken we meestal "Modified rules" en zijn de ellebogen naar het hoofd niet toegestaan, omdat deze technieken meer kans hebben op het veroorzaken van letsel, zoals een snee in het gezicht. Elleboogtechnieken naar het lichaam zijn wel toegestaan, net als de knietechnieken. Knietechnieken naar het hoofd zijn alleen toegestaan bij de B-klassers (semiprofs) en A-klassers (profs).
Verder op de pagina vind u meer over de historie, traditionele rituelen en regels.

De term kickboxing werd door de Japanners gebruikt voor dat wat eigenlijk Muay Thai was. In Japan werd deze sport snel populair en de regels waren bijna identiek aan het Muay Thai. Via Japan kwam deze vechtsport in Nederland en zodoende werd de sport in Nederland ook zo genoemd.
Tegenwoordig spreekt men bij de meeste bonden over "Kickboxing" als het een wedstrijdvorm betreft, waarbij traptechnieken en bokstechnieken incl. (spinning) back fist zijn toegestaan. Niet toegestaan zijn; clinchen, vastpakken, werpen en knie- en elleboogtechnieken.

Full Contact (American Kickboxing) kent bijna dezelfde regels als het kickboxing. Naast de bij het kickboxing niet toegestane technieken zijn tevens de low kicks (lage trappen naar de benen) niet toegestaan. Alle trap- en bokstechnieken moeten dus boven de gordel geplaatst worden.

De K-1 regels, ontwikkeld in Japan, houden het midden in tussen muay thai en kickboxing. Ellebogen zijn verboden maar knieen mogen wel. Het clinchen mag voor zeer korte duur (de scheidsrechter breekt het clinchen snel af).

Savate - Boxe Française. Bij deze Franse vorm zit het grootste verschil in het schoeisel, een ietwat verlaagde boksschoen, en het uniform. Het is niet toegestaan om te trappen met het scheenbeen. Een low kick mag, mits het raakvlak de wreef is. Spinning back fist, clinchen, en knie- en elleboogtechnieken zijn tevens niet toegestaan.

Sanda uit China en Shootboxing uit Japan zijn vormen van kickboxing, waarbij naast boks- en traptechnieken ook werptechnieken zijn toegestaan.

De "oude" Muay Thai stijl Muay Chaiya Boran waarbij men geen bokshandschoenen gebruikt, maar stoot men met gezwachtelde vuisten, komt in verschillende landen voor. In Myanmar (Burma) spreekt men over Birmees boksen Lethawae, in Cambodja Pradal Serey, in Malaisie Tomoi, in Laos Muay Lao, in the Filipijnen Yaw-Yan en in India Musti yuddha (Muki boxing) en Adithada.
In het stukje over de geschiedenis meer over deze oude stijl, zoals deze werd beoefend voordat de bokshandschoenen werden geintroduceerd.

Geschiedenis van het Muay Thai

Velen hebben geprobeerd om te onderzoeken hou oud het Muay Thai is. Tijdens de oorlog in 1767 zijn alle historische gegevens voorgoed verloren gegaan bij de brand in de oude hoofdstad Ayuthaya, die door de Birmezen in de as werd gelegd. Wat men nu weet over het Muay Thai komt uit legendes. Maar het staat vast dat het erg oud is omdat er over gesproken wordt in oude Chinese en Cambodjaanse verhalen.

Toen koning Naresuan de Grote aan de macht was, van 1590-1605, werd het Muay Thai verplicht gesteld als een deel van de militaire training en dit is nog steeds het geval. In die tijd kwamen de eerste vuurwapens, maar het Muay Thai werd gebruikt in het lijf aan lijf gevecht en was een verlengstuk van het Thaise stok- en zwaardvechten (Krabi Krabong).
Omdat het Siamese volk van nature strijdlustig was, nam het gewone volk al snel het Muay Thai van het leger over en ontwikkelde dit zelf tot een sport.
Voor 1930 was het gewoon om de handen en polsen met stroken paardenhuid te ontwikkelen. Dit om de eigen huid te beschermen, dat van de tegenstander raakt extra beschadigd. Deze stroken werden later vervangen door henneptouw of stroken katoen. Deze katoen werd in een lijmoplossing gedoopt om beter aan de handen te blijven zitten en als beide vechters akkoord gingen werden er glassplinters aan de lijm toegevoegd.
De vechters droegen een kruisbeschermer van boombast of een zeeschelp, die door middel van een stuk textiel op de plaats werd gehouden. Later werd dit vervangen door de bast van een kokosnoot.
Er werd ook niet gevochten in ronden van 2 of 3 minuten. Tijd bijhouden deed men door een holle kokosnoot met een gaatje, te laten drijven in een kom met water. Als deze was gezonken, werd er op een trommel geslagen en de ronde was dan afgelopen. De matchmaking ging niet zoals tegenwoordig met behulp van een weegschaal, maar de twee vechters werden naast elkaar gezet en men vergeleek lengte en lichaamsbouw.

Omstreeks 1930 werden er aantal regels van het internationale boksen ingevoerd. Het doel daarvan was om over de hele wereld als tak van sport erkend te worden. Hierdoor veranderde veel aan het Muay Thai, bepaalde open hand technieken konden niet langer toegepast worden, maar de introductie van de bokshandschoen heeft ook voordelen voor de vechters meegebracht. Door het vechten in een moderne boksring, de indeling in gewichtsklassen en het opzetten van ranglijsten werd het aantal ernstige blessures aanmerkelijk terug gebracht.
Het Muay Thai verspreidde zich langzaam maar zeker over de hele wereld. Amerika en Japan waren de eerste landen.

Wai Kru en Ram Muay
Voordat een vechter een gevecht begint, voert hij een rituele dans/ schijngevecht uit. De Thai doen dit uit eer en respect voor o.a. het kamp/ de sportschool, hun meester/leraar hun ouders en Boeddha. Tevens zou het kwade geesten afschrikken. Ook dient deze dans als warming-up om de spieren los te maken.
Iedereen kan zijn eigen interpretatie weergeven en het hoeft dus niets te maken te hebben met een religieuze handeling.
Bij de uitvoering wordt meestal een traditionele hoofdband, de zgn. "mongkon" gedragen.
Het is de vechters toegestaan gedurende het gevecht een "Kruan-grang" te dragen. Deze van textiel of touw vervaardigde talisman bevat vaak beschermende kruiden.

Wong Muay
Een zeer belangrijk onderdeel van de wedstrijden en het ritueel is de muziek.
Buiten Thailand wordt van vooraf opgenomen muziek gebruik gemaakt. In Thailand worden wedstrijden met live muziek begeleid. Dit heeft als voordeel dat het volume en de snelheid van de muziek aangepast kan worden aan de gebeurtenissen in de ring. De Wong Muay zoals het orkest genoemd wordt, bestaat uit de Pi Chawa (Java fluit), de Ching (een percussie instrument bestaande uit twee zwaar metalen kommen) en de Clawng Khaek (twee drums die elk een verschillende toonhoogte hebben).The World Muay Thai Association (WMTA), founded in 1984 by Thom Harinck, is one of the oldest amateur and professional sanctioning organizations of Muay Thai in the world for the sport. Current leaders of the WMTA are Glen Huisman and Tim van Duijn.
Edwin Baas is a qualified master in Muay Thai Kickboxing (มวยไทย). On the photo below he receives his MTBN/WMTA diploma from Thom Harinck.

Moet jij binnenkort een spreekbeurt houden? Dan hebben we een tip.
We kunnen je helpen aan informatie, maar je kunt ook materialen lenen, die je tijdens je spreekbeurt kan showen.
Vele kinderen gingen je voor, zoals Michelle Jonker. Zij gaf woensdag 6 april 2011 een hele mooie spreekbeurt over kickboxing op de Marnix basisschool.
Raekwon Baas gaf dinsdag 31 november 2010 een spectaculaire spreekbeurt. Spectaculair omdat hij naast het geven van informatie, ook diverse technieken demonstreerde.
De spreekbeurt viel erg in de smaak en Raekwon, die destijds in groep 5b van de Marnix basisschool zat, kreeg een 9.
Informatie in het Nederlands
Informashon na Papiamentu
Baas Sports theme by Full Force (2007)
Subscribe our channel
Visit, Like, Share @ FB
Fighters of the Caribbean 21-10-2017 @ ISC


lees verder
Murat Ilgen
lees verder
Boxing - A tribute to Hubert "Ibi" Zimmerman

lees verder
All fighters from Baas Sports won @ HONOR Fight League
lees verder
Martial Kids exams
lees verder
Fights @ MMA Caribbean
lees verder
Chellina Chirino wins Fight League
lees verder
Special guests in 2017
lees verder
Jemyma Betrian
Review 2016
Wheelchair Boxing
lees verder
Fight gear
lees verder
Videos & Photos
lees verder
2015
Sensei Redenshon
lees verder
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Fedor @ Curacao
2006-2008
2001-2005
2001 and before
Edwin Baas
Baas @ SGR/ Fundashon Verriet
Omgaan met agressie
Martial Kids
Muay Thai Kickboxing
Mixed Martial Arts
Boxing
The "BAAS" in design
Developed with QwikZite (version 1.12)